ДЕЙВИД БОУИ

ДЕЙВИД БОУИ

ДЕЙВИД БОУИ – Вокал, китара, саксофон, киноактьор

 

Дейвид Робърт Джонс е роден на 8.01.1947 в Лондон, Великобритания. През 60-те Дейвид Боуи работи като джазов музикант и изпълнител на фолклорни песни, но няма успех. По-късно участвува в пантомимната група на Л. Кемп.

От 1971 до 1975 се утвърждава като една от звездите на глитър-рока чрез различни сензационни образи, които създава. В албумите и шоу-програмите му се редуват космически и земни видения, пророчества за бъдещето на света. Музиката, която ги илюстрира, е стилово разнородна.

В различни периоди от своята кариера Боуи записва рок, диско, соул, шлагери, авангарден рок, електронна музика. Между известните музиканти, работили с него, са Марк Болан, Лу Рид, Брайън Ино, Пат Матини, Мик Джагьр.

Обявен е за певец № 1 на Великобритания за 1981. През 80-те Боуи се изявява и като актьор: изпълнява ролята на четеца в записа на „Петя и вълкът“ от С. Прокофиев (Филаделфийската филхармония, дир. О. Орманди, 1980), участвува в спектакли на Бродуей, получава няколко главни роли в киното: с участието на М. Дитрих и К. Новак, „Абсолютно начинаещи „/86 (едноименен шлагер).

Участва заедно с Миг Джагър (дуетът „Танцувайки на улицата“/85 ое превръща в хит, а видеоклипът придобива изключителна популярност). В края на 1987 Дейвид Боуи гостува в СССР (концертно турне) и сътрудничи с група „Аквариум“.

One thought on “ДЕЙВИД БОУИ

Вашият коментар