Лепа Брена – живата легенда на сръбския турбофолк

Лепа Брена - живата легенда на сръбския турбофолкЛепа Брена е най-успешната сръбска певица, която е на голяма почит и уважение в България

Лепа Брена е родена е през 1960 година в Тузла в Босна и Херцеговина, под името Фахрета Яхич. Като дете тренира баскетбол и още в училище изпълнява известни хитови парчета, които я правят известна сред съучениците си.

След завършване на средното си образование започва да изучава туризъм, но средствата за издръжката и са недостатъчни, поради което започва да се издържа с пеене. Обикаля из цяла Югославия и пее по кръчми и ресторанти и въпреки, че вече е доста известна, все още не е настъпил възходът на певческата и кариера.

През 1980 г. участва в състезание за млади таланти, на което изпъква със своето по-свободно облекло. Две години по-късно записа от нейната песен е пуснат в предаване на същата телевизия, което предизвиква невероятен успех и неизвестната дотогава Фахрета става много известна. Същата година получава и псевдонима Лепа, а Брена я е наричал още нейният треньор и така, ражда се Лепа Брена.

Участва и в два филма, но големият успех идва през 1984 г., когато записаният от нея албум „Бато, бато” се продава в нечуван дотогава тираж от един милион и 100 хиляди копия. Същата година пее и на откриването на зимните олимпийски игри в Сараево.

През 1991г. се омъжва за известният сръбски тенисист Слободан Живойнович, а следващата година се ражда и първото им дете Стефан. След сватбата остават да живият в САЩ, където записва хитовия си албум Ja nemam drugi dom“. Там прави и видиоклипове, които бият всички рекорди по разпространение в Югославия.

През 1998 г. ражда и втория си син Виктор, и през 2000 г. издава още един албум, с който преоткрива стария си стил. Но същата година съдбата и поднася небивало изпитание и това кара певицата да се оттегли за 8 година от сцената.

През 2003 г. издава албум с най-добрите си песни, а тиражът му достига половим милион, а голямото и завръщане на сцената става през 2008 г. и творческата и кариера отново е във възход. Издава нов албум, започват турнета, снима множество клипове в екзотични страни.

Най-известните и песни са „Ti si moj greh“, „Seik“, „Hajde da se volimo“,„Luda za tobom“,„Nezna zena“ и още много други, които радват българската публика.

В България се появява на сцената за първи път през 1990 г. и досега успява да привлече огромна публика на концертите си. Нейната лична история е доста невероятна и не малко хора и завиждат благородно.

Вашият коментар