МОРАНДИ ДЖАНИ / GIANNI MORANDI

МОРАНДИ ДЖАНИ / GIANNI MORANDIДжани Моранди е вокалист , китарист и киноактьор

 

Джани Моранди – Дата на раждане – 11. 12. 1944, Монгидоро, Италия.

Албуми: “Un Mondo D’Amore”, “Gianni Uno-Due”, “Gianni TYe”. M.

Джани Моранди изминава трудния път от върховете на славата до почти пълната забрава, за да възроди отново своята популярност в средата на 80-те. Първия път това е осъществено почти неусетно. С помощта на известния автор на текстове Франко Милиачи.

Моранди , който пее в нощните заведения на Болоня, бързо се превръща в звезда. ’’Пътувах със 100 км в час”, ’’Лоредана”, ’’Хармоника”, ”Не съм достоен за теб” и антивоенната песен ’’Имаше едно момче” го правят любимец на младите, телевизионната шоу-програма ’’Високо напрежение” е изключително популярна, неговите песни звучат из цяла Европа, Южна Америка, Япония и Канада. Получава ’’златни плочи” на фестивала “MIDEM” в Кан/67, 68година.; обявен е за певец № 1 в Италия/65, 66; печели конкурса ”Канцонисима”/65, 68, 69, 70.

И в началото на 70-те постепенно всичко замира. По това време гостува с рецитал на фестивала „Златният Орфей“. Няколко години по-късно Моранди се оттегля от сцената и постъпва в консерваторията ’’Санта Чечилия”.

Новият му възход започва през 80-те. Нови албуми, три телевизионни серийни филма – ’’Искам да летя”, ’’Искам да пея” и ’’Искам да победя” (дебютът на Моранди в киното е още през 60- те във филма ”На колене пред теб” – едноименна песен) и голямо концертно турне (почти двегодишно), което е като прелюдия към първата му победа на фестивала „Сан Ремо ’87“ с песента ’’Можем да дадем повече” (изпълнена заедно с Енрико Руджиери и Умберто Тоци), Моранди е отново сред звездите.

Вашият коментар