Adrian Copilul Minune – чудото на румънския фолк

Adrian Copilul Minune – ромското чудо на румънския фолкAdrian Copilul Minune – Балканската мания по „манеле“ и бързия успех

Adrian Copilul Minune се ражда в Букурещ, Румъния, през 1974-та година. Той е типичния представител на така наричаните „манеле“ изпълнители в родината си. Истинското име на детето чудо в румънската чалга е Адриан Симионеску. В родината си, а и на Балканите певеца е известен, още като Ади де Вито, Адриан момчето чудо или просто Минуне.

Певецът на ритмите за душата се гордее с ромската си кръв и произход. Той типично за повечето ромчета, проявява музикалните си наклонности от рано и започва да участва по разни музикални събития. Макар и музикант по кръв, успеха за Adrian Copilul Minune идва с медийната му изява покрай хита му „Of! Viata mea…” или в превод от румънски – Ох! Животе мой…

Adrian Copilul Minune, както вече споменахме е типичен представител на стила „манеле“ в Румъния. Това всъщност е така добре познатият ни стил на Балканите, известен още под имената поп-фолк, турбо-фолк, чалга или етнопоп. Характерно за този уникален стил е смесването на редица ритми, като турски, гръцки, румънски, арабски, български, ромски и дори мотиви от испанското фламенко!

Повтарящата се ритмика на „манеле“ е много заразяваща и кара балканската кръв да се разбушува. Тази автентична Балканска ритмика има различни имена в различните Балкански страни. Така например в Турция е чалга, в Сърбия турбо-фолк, в България попфолк, в Румъния Манеле и така нататък. Adrian Copilul Minune е виртуоз на румънската фолк музика с ромски привкус.

Ох! Животе мой… – първият популярен хит на Adrian Copilul Minune е дует с най-добрият му приятел и музикант същевременно Кости Йонита. Цяла Румъния пощурява по уникалните хитове на двамата приятели, като съответно те печелят добри пари от това. Два от най-успешните албуми на приятелите са „Fara Concurenta” и “Autoconcurenta”.

След небивалия успех, Косто Йонита напуска групата „Валахия“ и прекратява съвместната работа с Adrian Copilul Minune. През 2006-та Ади де Вито е коронован, за „Император на манелето“, а неговият нов музикален партньор Николае Гута, за „Крал на манелето“.

Adrian Copilul Minune освен уникален музикант е и актьор. Той участва в два филма, в Румъния – “Furia” от 2002 и “Gadjo dilo”  от 1997. Хитове на музиканта са „Diskoteka Boom”, “Cristy”, “Plang ca un copil” и други. Чуйте императора на манелето и няма да съжалявате!

Вашият коментар