Ana Bekuta – за тънките струни на балканската душа

Ana Bekuta – певицата за тънките струни на балканската душаAna Bekuta – живот изпълнен с музика

 Ana Bekuta е всеизвестна сръбска певица изпълняваща народна сръбска музика и фолк хитове. Тя се ражда в местността Прибой в далечната 1959-та, но и до днес не отстъпва в творчеството си, пред младите звезди в бранша. През 1985-та родената, като Нада певицата, променя името си на Ана. Това предложение й дава Предраг Вукович, понеже до момента в жанра на народната сръбска музика има много певици с името Нада.

“Ti si mene varao” е и първият дебютен албум на звездата от 85-та година. И до днес певицата на народа живее в Белград, а творчеството на Ana Bekuta включва повече от 16 уникални албума.

Семейството на Ana Bekuta не е музикално. Тя се ражда в Баня, където майка й е готвачка, а баща й фермер. Като цяло фамилията има финансови трудности, но водят достоен живот за времето си. Ана има две по-малки сестри. На 17 съдбата я белязва, като тя забременява от момче, което и до днес не иска да разкрие.

Първоначално Ana Bekuta желае да стане учителка, което майка й приветства, но баща й свири на флейта и така у Ана се поражда и проявява задремалия талант на певица. Първата си награда, като певица Ана печели през 74-та на конкурса „Гласът на Прибой“. Случайно или не звездата се запознава с Александър Савич, известен музикант на клавирни през 90-та, когато се мести в Белград. Тя дори се омъжва за него, но бракът им трае кратко.

Пътят на певицата, за тънките струни на балканската душа, обаче е вече начертан. Следващите години Ana Bekuta има участия във всички Гранд хотели на бившата Югославия.

През 81-ва  Ana Bekuta участва в група с Предраг Вукович. Те издават албумите „Ti mi trebas”, „Samo ti”  и “Dosli dani, rastasmo se sami”.

През 88-ма Ana Bekuta участва във фестивала в Сараево. През 90-та Бекута напуска групата си и заминава за Белград. Хита й „Питате ли ме как живея?“ се ражда през 91-ва, когато Ана има малко доходи за все по-скъпия Белград, сина й е в армията, а баща й умира. Хита „Буря“ се ражда през 92-ра.

За сръбския Grand Ana Bekuta издава албума „Свири ми тази песен“ през 95-та. Тотален хит от него е песента „Как да те обичам след това?“. Албумите издадени през 96-та, 97-ма и така до 2000-та са хитови също.

Ana Bekuta има дуети с известните сръбски звезди Хасан Дудич и Маринко Роквич.

Ana Bekuta е изпълнител, който избягва скандала и не откликва на покани в реалити формати. Тя залага на таланта си и способността да завладее сърцето на публиката. Затова чуйте хитовите й песни! 

Вашият коментар