Black Sabbath символа на тежкия хевиметъл от Бирмингам

Black Sabbath символа на тежкия хевиметъл от Бирмингам

Black Sabbath – началото на тежкия хевиметъл поставено в Бирмингам

Black Sabbath са лицето на английския хевиметъл казано накратко. Те са пионери, така да се каже в жанра и поставят основите му. Първоначално бандата е създадена под името “Polka tulk blues band”, което е доста по неатрактивно от Бляк Сабат определено. През 68-ма в Бирмингам, мека на рока ако може да се каже, се ражда една банда въвела в музиката тежкото звучене на хевиметъла. Представете си една идилия от мрачно настроение на основа блус, която с понижено темпо ви въвежда в бас китарите с мощно звучене. Това са то Black Sabbath, високи почти крещящи вокали, мощен бас и текстове основани на табуто…

През 1969-та в Астън, близо до Бирмингам се раждат Блeк Сабат. Неговите членове са четирима добри приятели – Тони Айоми, Ози Озбърн, Бил Уорд и Гийзър Бътлър. Няма, как да не се сещате за култовите вокали на Озбърн или за стенещата китара на Айоми. Преди да сформират „черните звуци“ на бандата, всеки един от музикантите е имал опит в други групи. Първоначално групата определя стила си, като блус или джаз, затова има и първоначалното си име, което споменахме в началото. Това обаче бързо се променя и стила на музиката се изменя, както и името на групата. Тя става „Earth” и придобива все по-голяма слава в цяла Европа. Името дублира, обаче друга известна група и песента „Бляк Сабат“, която Бътлър пише за бандата, дава новото начало и име на една хевиметъл банда. Black Sabbath стават новатори.

Музиката на  Black Sabbath придобива окултни и мистични нотки. Някак си ужасът навлиза в костюмите на бандата, с музиката, солото на Озбърн и въобще на всички нива от представянето. Италиански филм на ужасите, отключва мисълта на Ози – страшното продава!!! През 71-ва Бляк Сабат издават първият си албум, който носи името на групата. Сингъл от него е „Зла жена“. Същата година бандата пуска и хитовият си албум „Параноя“, който става номер едно в Англия и Америка. Тежкия хевиметъл и окултизма завладяват феновете на Black Sabbath, а парчето „Параноя“ става повече от хит сингъл. Следват хитовите албуми „Господар на Реалността“ и „Блeк Сабат 4“. Музиката на групата става все по-хард и прогресивна, а окултното е поизоставено. През 79-та приключва една ера на Black Sabbath, а именно Ози Озбърн я напуска!

От 80-та до 95-та вокалисти на бандата стават Рони Джеймс Дио и Иън Гилън, напуснали съответно вече култовите Рейнбоу и Дийп Пърпъл. Така се ражда най-комерсиалния и популярен албум на групата „Рай и Ад“. Следва период на постоянни напускания и връщания на различни музиканти в Black Sabbath, което значително разклаща славата и успехите им. При това Ози има много успешна солова кариера, което още повече подронва авторитета им и ги засенчва. През 97-ма бандата се събира в оригиналния си състав, но само за концерти. Така до 2011-та когато е издаден албума „13“, след 35 години затишие и с оригиналните вокали на Озбърн. През 2014-та Black Sabbath печелят Грами за метал музика, а края на бандата се поставя с прощалното им турне от 2017. Чуйте легендите на хевиметъла и пионерите му, с култовия глас на Ози!

Вашият коментар