Hanka Paldum най-известната певица на Босна и Херцеговина

Hanka Paldum най-известната певица на Босна и ХерцеговинаHanka Paldum – животът на звезда

 Hanka Paldum е родена през 1956-та година. Тогава Балканите съвсем не са били, това което са днес. Певицата се ражда в най-източната част на Сърбия, близо до границата с Черна гора. Звездата е смятана за кралицата на музиката в Босна и Херцеговина.

Тя е родена и отгледана в семейство от патриархален тип, където расте с по-малка сестра и брат, както и с по-голям брат. Първо вокалните дадености на певицата са забелязани от нейния съсед, когато тя пее на по-малките си брат и сестра, за да ги успокоява. Hanka Paldum има уникален глас и богата творческа кариера.

В началото да бъдеш певица и звезда още повече в семейството на Hanka Paldum е табу. Благодарение на брат си, певицата бяга за прослушване в училищния хор. Разбира се очаровани са от гласа й, като едвам убеждават баща й да ходи на участия.

По-късно, когато Hanka Paldum вече е гимназистка семейството й се мести в Сараево, където баща й умира. През 73-та певицата записва първите си две песни, защото печели прослушване за радио Сараево и конкурса за млади певци там. През 74-та Hanka Paldum взима участие във фестивала „Врбас“ с песента „Ilidza“. Същата година се ражда и тоталния хит в цяла Югославия – „Зелени очи“.

През 76-та Hanka Paldum се омъжва за приятеля си Muradif и основават музикална компания Сараево.  Сингъла „Ти си всичко за мен“ се ражда през 78-ма. През 79-та певицата записва златната плоча „Vojela sam vojela”, която съдържа едноименния й хит. Той и до днес си остава един от най-големите й хитове.

През 81-ва се раждат още много хитове, ред които „Сбогом“, „Заради теб“, Черна коса“ и други. В народната музика, която Hanka Paldum пее се вплитат и рок мотиви, което прави музиката й уникална.

Именно песента „Черна коса“ утвърждава Hanka Paldum, като най-популярната певица на Югославия. Тя тръгва на голямо турне, което започва от Белград. През годините хитовата певица неуморимо твори и радва публиката с хитови албуми. През 91-ва тя взима участие във филма „Почивка в Сараево“.

През живота си Hanka Paldum активно участва и в протести срещу войната в Сараево. Нейната песен „Босна е моя майка“ е култова. След концерта си в Загреб през 96-та певицата прави творческа пауза. Тя се завръща през 99-та, когато и отпразнува юбилея си 20 години на сцената. „Sevdahom kroz vrijeme“ е албум, който Hanka Paldum издава през 2007-ма. През 2013-та певицата издава отново албум – „Какво мечтае всяка жена“.

Въобще твори активно и до днес живее в Сараево. Чуйте хитовете й!

Вашият коментар