Srebrna Krila – първата истинска бой-банда на Хърватска

Srebrna Krila – първата истинска бой-банда на ХърватскаSrebrna Krila – път през годините

Групата Srebrna Krila създава албумите и хитовете си, в така нареченият Хърватски поп-рок стил. Всичко започва в Загреб по инициатива на Владо Калембер. Той е основател на Сребърни Крила и освен в Хърватска, бандата придобива бързо популярност в републиките и провинциите на бившата Република Югославия.

Така през 1978 година се ражда първата истинска бой-банда на Хърватия. Днес членовете на Srebrna Krila са Vlado Kalember – вокали и бас, Dado Jelavic – китара,  Slavko Pintaric – барабани. През годините членове на бандата са били и звезди, като Lidija Asanovic, Vladka Pokos и други.

През 1979 година бандата Srebrna Krila издава първия си албум – с едноименното заглавие „Сребърни крила“. Всичко започва, когато Калембер записва първите си демо –та на свои композиции и ги изпраща за прослушване, естествено неуспешно в началото. Човекът, който се доверява на Калембер и пише текст на първата песен на групата е Новкович и така се ражда песента “Anа”.

 Тази първа песен на Srebrna Krila се превръща в тотален хит на лято 1979-та и се върти нон-стоп по радиостанциите тогава. В началото групата е мистерия и никой не предполага, кой стой зад вокалите. Големият пробив идва същата година, но по телевизията в добре известното и гледано шоу – „Неделен следобед“, където групата участва. Така идва и първият концерт в Загреб през 79-та и на година момчетата имат по над 200 концерта.

Srebrna Krila са на върха на успеха през 1983-та, когато имат концерти в Москва. Те са много популярни в България, Русия и всичките бивши Съветски републики. Дебютния албум на бандата продава над 620 хиляди копия, което го прави най-продаваният дебютен албум тогава. През 1986-та основателя на Сребърни крила, Калембер започва солова кариера на басист. През този период, вокалите се поверяват на различни певци.

През 1988 година Srebrna Krila участват на Евровизия, като участници от бившата Югославия. Песента им се казва „Idler“ и се изпълнява от Lidija Asanovic, печели 6-то място. През 90-те групата активно участва в музикалния живот, но през 2000-та година изчезва от сцената, когато един от членовете й Исмаилов умира.

Srebrna Krila се завръщат на сцената през 2012-та, с концерт в Загреб. Състава им е Калембер – вокали, Дадо – китара и Пинтарич – барабани. В същата година бандата издава и ретроспективния си албум „Srebrna Krila“ и има 10 концерта в Словения, Хърватска и региона. Чуйте ги, ако не сте, защото са супер!

 

Вашият коментар